The Daily Eight 

glas klein

Meer water drinken. Afvallen, meer bewegen. We nemen het ons iedere keer voor. In ieder geval op Oudejaarsavond met een oliebol in je hand en een glas champagne in de ander. Of als je voor de spiegel staat vlak voordat het bikini- en zwempakkenseizoen weer losbarst. 

glas klein   Moed

Maar dan komt het erop aan. Het valt vaak nogal tegen om meer water te drinken. En als je dan een dagje afhaakt, of tijdens een feestje vooral aan de wijn bent gegaan, zakt de moed je in de schoenen. 

Truc   glas klein glas klein

Er is een hele simpele truc om meer water te drinken. Je maakt van water drinken een gewoonte. Even een kort college psychologie: wij mensen houden van routine. Da's lekker makkelijk, want dan hoeven we niet over alles na te denken. Overigens helemaal niets mis mee; anders zouden we de hele dag rondlopen met enorme hoofdpijn. Omdat je lekker op de automatische piloot gaat, vergeet je je goede voornemens. Want die heb je bewust gemaakt. En bewust en automatisch gedrag gaan jammer genoeg niet samen. 

glas klein glas klein

Stapje voor stapje  glas klein glas klein

Re-wind naar jouw leven. Wat je nu gaat doen, is je geest en lichaam voor de gek houden. Je zegt eigenlijk: ik maak van mijn bewuste gedrag, (afspraak Oudejaarsavond met jezelf) automatisch gedrag. Hoe doe je dat? Door iedere dag een klein stapje te maken. Weg met: 'vanaf morgen drink ik drie liter water', want je weet hoe dat afloopt. Het geheim zit 'm in kleine beetjes, elke dag weer een beetje meer. 

Routine

En net als de glaasjes in deze tekst, zit je na een tijdje ineens op acht glazen per dag. Die acht glazen heb je nodig voor een gezond leven. Moraal van het verhaal: bouw het op. Laat je lichaam wennen aan je nieuwe gezonde routine en voor je het weet, weet het niet beter. Gefeliciteerd! Je afspraak met jezelf is automatisch gedrag geworden. Zo simpel zit het inelkaar. 

glas klein glas klein glas klein glas klein glas klein glas klein glas klein glas klein