Liever water uit een watercooler dan uit het koffie/theeautomaat

Als mensen zouden mogen kiezen, drinkt 97 procent liever water uit een watercooler dan uit een koffie/theeautomaat dat steeds vaker ook koud water aanbiedt. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Associatie Water Coolers Nederland (AWCN) heeft laten uitvoeren onder meer dan honderd mensen. Koud water heeft nu eenmaal de associatie met frisheid, en heeft dus een letterlijk koel imago, stelt Michael Hoogendijk, voorzitter van de AWCN, de branchevereniging voor watercoolerbedrijven. Hoogendijk: "Mensen vinden het niet logisch dat je lekker koud water kunt tappen uit een automaat waar je ook je bekertje koffie en thee uithaalt - en zullen dat dan ook niet zo snel doen. Zeker niet als de watercooler er pal naast staat."

Schijnbaar goedkoop

Maar vaak hebben mensen die keuze niet. Steeds vaker bieden koffie- en theeautomaten op de werkvloer en in openbare ruimten ook koud water aan. Deze geïntegreerde systemen vinden meer en meer aftrek bij bedrijven die moeten bezuinigen. Inkopers en facility managers kiezen voor de twee-in-een oplossing: een automaat dat zowel koude als warme dranken aanbiedt. De watercooler moet dan vaak plaatsmaken. Een schijnbare goedkope oplossing, vindt Hoogendijk, "uit ons onderzoek blijkt klip en klaar dat mensen er in dit geval voor kiezen om geen water te drinken uit het geïntegreerde systeem, maar wel veel meer koffie gaan drinken dan zij van plan waren. En dat is niet echt bevorderlijk voor de gezondheid, het welzijn en productiviteit op het werk." Staat er echter een watercooler naast het geïntegreerde systeem, zegt 64 procent dat zij een extra prikkel krijgen om (meer) water te drinken in plaats van (alleen maar) koffie en thee.

Hygiëne

Hoewel de meeste mensen die aan het onderzoek meededen, aangaven hygiëne erg belangrijk te vinden, is er grote onduidelijkheid over in het geval van geïntegreerde systemen. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen hierover niet of gedeeltelijk geïnformeerd zijn. Hoogendijk: "over het algemeen heeft men geen idee hoe zo'n systeem werkt of men gaat ervan uit dat het met de hygiëne wel goed zit." Onduidelijk is wel wie daarvoor dan verantwoordelijk is. 43 Procent van de ondervraagden geeft aan dat zij een of meerdere keren druppels koffie en thee in het koude water aantroffen wat zij onhygiënisch en onsmakelijk vonden. Het idee dat koel water uit een geïntegreerd systeem lekker, fris en koel is, gaat er bij het overgrote gedeelte van de mensen die aan ons onderzoek meededen, gewoonweg niet in, aldus Hoogendijk. Water tappen is een hele andere bezigheid dan koffie halen, blijkt uit het onderzoek. En als er water geconsumeerd wordt, dan ligt de voorkeur heel duidelijk bij het water uit de watercooler en niet bij het water uit het geïntegreerde systeem. Want dat is, vinden ze, voor koffie en thee.